10 Νοε 2008

Βιβλικό Σεμινάριο "Η αρχαία εκκλησία. Μια νέα διδασκαλία ή μια νέα νοοτροπία;"

Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην εκκλησία της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το 6ο Βιβλικό Σεμινάριο, με θέμα "Η αρχαία εκκλησία. Μια νέα διδασκαλία ή μια νέα νοοτροπία;" και εισηγητή τον αδελφό Χρήστο Χαλκιά. Ο αδ. Χαλκιάς ήταν αυτός με τον οποίο είχαν ξεκινήσει τα Βιβλικά Σεμινάρια στην Κοζάνη στις 2 Φεβρουαρίου 2008.

Στην εισήγησή του ο αδελφός υπογράμμισε ότι για τους σημερινούς χριστιανούς έχει μεγάλη σπουδαιότητα να γνωρίζουν όχι μόνο τη διδασκαλία αλλά και τη νοοτροπία της πρώτης εκκλησίας. Η αρχαία εκκλησία των αποστολικών και μεταποστολικών χρόνων, θα πρέπει να γίνει το πρότυπο πάνω στο οποίο πρέπει να βαδίζουμε, σύμφωνα πάντα με το Λόγο του Θεού. Έγινε σαφές μέσα από τις σχετικές αναφορές ότι η αρχαία εκκλησία είχε μια πνευματική και ριζοσπαστική νοοτροπία την οποία πρέπει να εγκολπωθούμε. Μια νοοτροπία ταπείνωσης, που δεχόταν τις δοκιμασίες ως μέσο εκπαίδευσης και τελειοποίησης. Η διαφορά για παράδειγμα των πιστών με τους άλλους, δεν είναι στο ότι οι χριστιανοί δεν είχαν προβλήματα αλλά στο ότι είχαν μάθει να βλέπουν τα δύσκολα συμβάντα της ζωής ως ευκαιρία για μεταμόρφωση. Ήξεραν με άλλα λόγια την παιδαγωγική της ερήμου και της δοκιμασίας να την μετατρέπουν υπέρ τους. Για παράδειγμα η προτεραιότητα των πρώτων χριστιανών ήταν η συχνή νηστεία, τα καλά έργα και η αδιαφορία για το θάνατο.

Μετά το σεμινάριο ακολούθησε η υποβολή γραπτών ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους και η απάντησή τους από τον αδ. Χαλκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: